Presentem la Festa Verdaguer 2018

27.04.2018

Actualitat

La Fundació Jacint Verdaguer de Folgueroles i el Museu d'Història de Barcelona han presentat aquest matí a Folgueroles el cartell i el programa d'actes de la Festa Verdaguer 2018. Representants de les dues institucions s'han aplegat a la Casa Museu Verdaguer per presentar en roda de premsa un programa conjunt que s'allargarà durant un mes ‐del 10 de maig al 10 de juny‐ i que aplegarà més d'una trentena d'actes entre espectacles, conferències, itineraris, concerts i actes populars.

Carles Baronet, alcalde de Folgueroles i president de la Fundació Jacint Verdaguer, ha recordat que l'any 2017 ‘s'obria la Festa Verdaguer amb el tema de Verdaguer segrestat i en situem al 2018 amb unes institucions intervingudes'. El context social i polític, impregna, inevitablement, la celebració d'enguany, de la festa dedicada al poeta i la seva obra.

Carme Torrents, directora de la Fundació ha presentat la temàtica del programa, que s'articula en torn de tres grans temes: El llegat entès des de la recerca; la natura, pel vast llegat de Verdaguer des de l'àmbit cultural i lingüístic; i el poble, per la lluita i reivindicació que van marcar els últims anys de vida de Verdaguer. El cartell gira a l'entorn d'una cita, que esdevé el lema de l'edició: “Pobres aucells! Si poguessen parlar, ne dirien de fresques de la llibertat que corre per la terra”.‘L'any passat es parlava de la fortalesa de la cultura a partir de la fulla de roure, ara de la llibertat a partir dels ocells' tot temes recurrents en Verdaguer.

Teresa Macià, responsable d'activitats del MHUBA Vil∙la Joana, ha explicat les activitats que es portaran a terme a Barcelona i Vallvidrera i n'ha destacat especialment algunes d'inèdites. És el cas de Rapejant Verdaguer, amb l'artista Pau Llonch, que busca connectar amb nous públics, en aquest cas joves, i acostar a l'obra de Verdaguer a partir de lletres clarament reivindicatives i sovint desconegudes del poeta. Així mateix, Plantes i animals que inspiren Verdaguer, porta a la descoberta del Parc natural de Collserola ‘de boca de Verdaguer i de la mà del botànic Pere Alzina'. La música, sempre present en la programació del MUHBA Vil∙la Joana té el seu protagonisme, a més de Pau Llonch, amb artistes com Víctor Bocanegra i Roger Mas. A més a més, es compta amb la rapsòdia de Lluís Soler ‘les dues cases haurien de programar anualment el recital de Canigó'.
En el detall del programa cultural a Folgeroles, Carles Baronet ha destacat el valor d'iniciar els actes de la Plana de Vic –centrats a Folgueroles‐ a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic el dia 17 de maig. ‘Serà en un acte acadèmic i divulgatiu a càrrec de Josep M. Sucarrats, premi Verdaguer de Recerca 2017. L'acte el presidiran Anna Erra, alcaldessa de Vic, i Jordi Muntaña, rector de la UVic‐UCC. És una col∙laboració important' que té el seu fruit en el premi bianual atorgat per les tres institucions.

Carme Torrents ha presentat el detall dels actes que tindran lloc a Folgueroles, on es fusionen actes amb un fort arrelament popular ‐com l'Arbre de Maig i el Ballets de Folgueroles‐ el actes
d'homenatge al poeta davant del Pedró (que data de 1908) i propostes culturals que parteixen d'un punt de vista artístic contemporani. Entre aquests destaca l'espectacle Olors de Vida, del cantautor de la Catalunya del Nord, Pere Figueres. Un concert amb maridatge de vins de Costers del Rosselló i formatges de pastor del Principat. En paraules de Pere Figueres, ‘poder fer xerradissa' serà un dels punts rellevants de la nit. Aquesta trobada entre Catalunya del Nord i el Principat entronca amb el sentit de la Festa 2018, que recorda en el programa la trobada entre Verdaguer i Frederic Mistral el maig de 1868.
En les col∙laboracions amb entitats, sempre constants a la Festa Verdaguer, aquest any el groc també hi té un espai predominant. El Sopar groc del dissabte 19 i la Caminada i Vermut groc del diumenge 27 aniran a càrrec de grups locals que mobilitzen en la defensa dels presos polítics.

La Fundació Jacint Verdaguer, en veu de la seva directora, també ha volgut agrair les col∙laboracions amb l'escola Mossèn Cinto de Folgueroles, la banda municipal de l'EMVIC, el Patronat d'Estudis Osonencs, el Gremi de Llibreters de Vell i la Federació Catalana de Jocs tradicionals. En el camp dels noms propis es destaca la participació dels verdagueristes Pere Tió i Pep Paré en la ideació i direcció de l'acte poètic a la Font del Desmai i la valuosa col∙laboració de l'actor Lluís Soler en la direcció d'un acte a l'escola Rèquiem Verdaguer, la rapsòdia de Canigó i la participació a la pel∙lícula documental Maleïda, 1882.

La col∙laboració entre la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles i el MUHBA Vil∙la Joana. Casa Verdaguer de la Literatura va iniciar‐se el 2017 i es valora molt positivament per ambdues parts, que comparteixen programa per a la Festa Verdaguer però també projectes de recerca i àmbits de treball compartits. Teresa Macià, destacava com ‘em sento valenta per programar perquè hi ha l'experiència i la feina ja feta des de Folgueroles'. Carme Torrents, per la seva banda, recordava com per a Folgueroles el Museu d'Història de Barcelona ‘és el germà gran'. ‘Des d'un poble petit, poder anar de la mà d'un museu com el MHUBA ens ajuda a ser presents i a tenir una centralitat pel nostre treball' que seria difícil d'imaginar.

Update cookies preferences