L’ecomuseu de Vilamòs un dels darrers escenaris del documental Maleïda 1882

05.07.2018

Actualitat

Aquest mes de juliol ,quan es compleixen 137 anys de l'ascensió de Verdaguer a l'Aneto, s'han filmat les darreres localitzacions de la pel·lícula Maleïda 1882. Un projecte que parteix del llibre Maleïda. L'aventura de Jacint Verdaguer a l'Aneto de Bernat Gasull, editat per Verdaguer Edicions.

La pel·lícula documental va començar a projectar-se el 2016 i durant els estius de  2017 i 2018 un equip dirigit per Albert Naudín de Filmexplora han seguit l'itinerari - gairebé dia per dia  tal com es deuria fer en el seu moment- filmant els mateixos indrets que va seguir el poeta .

Un equip petit amb un càmera i un realitzador Samuel Colomer i Albert Naudín, un guionista-actor Bernat Gasull i els actors - Marc Puigdomènech,Joan Roure, Lluís Llord, Carles Sales i Santi Porcino-, van  fer nit al coll de Corones (3. 100m). L'endemà,  equipats amb les càmeres i vestuari de l'època van assolir el cim. Si l'ascensió ja és costosa cal afegir-hi la dificultat de filmar i repetir escenes.

Els intrèpids excursionistes comenten que el trajecte que va fer Verdaguer el dia 21 de juliol 1882 que va sortir d'Artiga de Lin, va pujar l'Aneto i va baixar a dormir a l'Hospital de Benasc és realment una proesa. Verdaguer  era un home de 37 anys, que malgrat ser tísic, havia d'estar en molt bona forma física.

L'equip de rodatge després de fer el cim s'allotgen  a Vilamòs, amb la col·laboració inestimable de Musèus dera Val d'Aran. Un cop descansats, comencen a treballar per fer les darreres preses de caire costumista pels carrers i cases del poble , entre elles l'Ecomusèu Ço de Joanichiquet, que evoquen l'ambient de Viella en època de Verdaguer. Al safareig del poble ,inaugurat el 1832, hi ha una colla de dansaires de la vall i la directora de Musèus dera Val d'Aran, Carla del Valle que renten i amoroseixen la roba quan , de sobte arriba en Cinto mig vestit de capellà que els demana on pot trobar un guia que l'acompanyi fins a l'Aneto. Unes escenes que ,un cop treballades, ajudaran a construir el relat i donar veracitat al documental.

Aviat caldrà entrar a la fase de post producció però cal encara trobar el finançament adequat per això s'ha endegat una campanya de micromecenatge que permetrà estrenar-la l'estiu de 2019.

Consulteu imatges del rodatge

L'ecomuseu de Vilamós un dels darrers escenaris del documental Maleïda 1882Albert Naudin
Update cookies preferences