La Fundació Jacint Verdaguer i el Museu d’Història de Barcelona presenten la programació de la Festa Verdaguer 2022
El festival literari se celebrarà del 13 de maig al 12 de juny a Folgueroles i Barcelona, i a diversos espais emblemàtics de la vida i obra del poeta, com ara el Monestir de Cuixà, situat al peu del Canigó, a la Catalunya Nord
El nou cartell dona centralitat al fet sonor i a la musicalitat de la llengua. En l’edició 2022 els versos «Totes les ones de la mar / no poden rompre un gra d’arena.» del poema «Se’n cansaran?» són el motiu d’un ‘cartell recitat’ amb la veu de Sílvia Bel
El programa d’enguany aplega més d’una trentena d’actes entre espectacles, conferències, jornades acadèmiques, rutes literàries, concerts i activitats de festa popular
Folgueroles, dimecres 27 d’abril de 2022 ·
La Fundació Jacint Verdaguer de Folgueroles, l’Ajuntament de Folgueroles, l’Associació Amics de Verdaguer i el Museu d’Història de Barcelona han presentat aquest matí a Folgueroles la imatge i el programa d’actes de la Festa Verdaguer 2022. Representants de les quatre entitats organitzadores s’han aplegat a la Casa Museu Verdaguer, a Folgueroles, per presentar en roda de premsa un programa conjunt que s’allargarà durant un mes -del 13 de maig al 12 de juny- i que aplega més d’una trentena d’actes entre espectacles, conferències, jornades acadèmiques, rutes literàries, concerts i actes populars.
La Festa Verdaguer abraça la literatura, la natura i la creació, fent sentir la festa popular i posant al centre la veu i la llengua. Enguany viatja del nucli de les dues cases, la d’infantesa i la de mort, als espais emblemàtics del Canigó i el Montseny, coincidint també amb el 120è aniversari de la mort del poeta. La imatge del cartell d’aquesta edició, creada per Partee, està inspirada en els versos «Totes les ones de la mar / no poden rompre un gra d’arena» del poema «Se’n cansaran?» de Verdaguer. Una pedra que en caure genera unes ones, també sonores, que es transformen en un cartell viu en vídeo amb la veu de Sílvia Bel recitant tot el poema.
A Folgueroles obre la Festa el II Concurs de Corrandes i l’estrena dels projectes audiovisuals de la Fundació Jacint Verdaguer: Canigó 1883 i Lo Mariner de Sant Pau en audioconte il·lustrat en històries de sorra per Toni Ortiz. Durant tot el cap de setmana es fusionen actes amb un fort arrelament popular –com l’Arbre de Maig, els Ballets de Folgueroles i l’ofrena floral-, els actes d’homenatge al poeta davant del Pedró i propostes culturals que parteixen d’un punt de vista artístic contemporani, on destaca l’espectacle El Joglar, a càrrec del músic i compositor Arnau Tordera, el qual se submergeix als versos del poeta en el seu projecte més auster, intimista i genuí interpretat dins l’església de Folgueroles. Així mateix, la proposta Flors del Desvari, arriba aquest any a la tretzena edició apostant, com sempre, per la creació poètica i musical en una jam session de música i paraula a l’espai emblemàtic de La Damunt, amb un cartell de poetes i músics amb noms com Clara Garí, Carles Dachs, Gerard Cisneros i Chantal Poch, amb la música de Pere Girbau i Carles Girbau.
El dia 15 de maig, a la plaça Verdaguer junt amb el Mercat de Llibre Vell de poesia es durà a terme un Tapís floral al Pedró (Pericas, 1908), on tothom està convidat a dura rams, renovant així la tradicional ofrena floral. Tancarà els actes d’homenatge del matí l’escriptor Enric Gomà, amb el parlament d’homenatge als Jardins de Can Dachs.
El mateix dia 15 tindrà lloc la I Mostra de glosa de Folgueroles, sota el títol Enfiladors de versos, on es farà lliurament del premis del II Concurs de Corrandes de Folgueroles i comptarà Anna Tuà, Núria Casals, Ferriol Macip, Margarida Joanmiquel i Titot, i la música de violí, guitarra, pandero quadrat i acordió diatònic de Guillem Ballaz i Marta Rius. La jornada reivindica la tradició de corrandes de Folgueroles i entra a formar part de les mostres de cançó improvisades de Països Catalans.
Del mar als cims més alt. De la Plana al Canigó
Els horitzons de Verdaguer són amples i enguany la programació amplia les propostes de rutes literàries amb diferents excursions i activitats a llocs emblemàtics de la vida del poeta, com ara la taula rodona i recital Un fil de tinta al Monestir de Cuixà, al peu del Canigó, a la Catalunya Nord. A la taula rodona «Literatura i natura» hi participen Núria Bendicho, novel·lista, i Josep Checa, poeta i ramader, moderada per Ramon Pinyol, president de la Societat Verdaguer. El recital de Canigó és a càrrec de Sílvia Bel, actriu, i Carles Beltran, pianista. L’acte s’organitza en col·laboració amb l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. S’hi podrà arribar amb autobús des de Barcelona i Vic.
Pel que fa a les excursions, destaca la Diada Verdaguer excursionista el 22 de maig amb tres rutes pels llocs verdaguerians de Folgueroles i l’Espai Natural Guilleries-Savassona (Camins de Verdaguer, Madrones i llitons i Ruta Verdaguer a Folgueroles), amb el concert de cloenda de la banda de l’EMVIC, amb orquestra de vents i percussió. Dies més tard, el 28 de maig tindrà lloc l’itinerari comentat La darrera ascensió de Jacint Verdaguer vista sobre el mapa al Parc Natural del Montseny, de Sant Marçal a Matagalls amb l’escriptor i excursionista Bernat Gasull, un acte organitzat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers.
Les rutes literàries també són un punt de trobada entre les activitats programades a Folgueroles i a Barcelona amb Verdaguer i la natura, Verdaguer i Barcelona i una segona Jornada Verdaguer Excursionista per Collserola i Vil·la Joana l’11 de juny.
El MUHBA Vil·la Joana de Barcelona acollirà entre els actes destacats el seminari Els altres Verdaguers d’Europa. Poetes nacionals i sants culturals, on hi intervindran Magí Sunyer, Marijan Dovic, Jean-Yves Casanova, Josep M. Domingo, Maria Xesús Lama, Mireia Freixa i Jaume Subirana, en el marc de l’exposició Verdaguer segrestat. La utilització del mite durant el franquisme, que s’exposa al campus de Ciutadella de la universitat Pompeu Fabra de Barcelona fins el 17 de juny.
18 de maig, Dia Internacional dels Museus
En el marc del Dia Internacional dels Museus (18 de maig), tindran lloc les portes obertes de la Casa Museu de Folgueroles, així com la xerrada i projecció sota el títol La força de Verdaguer amb la presentació del llibre Exorcisme. Història d’una pintura, de Neus Dalmau i el curtmetratge també dirigit per Dalmau L’àngel de Lloret, amb Fermí Reixach en el paper de Verdaguer i Joan Pau Romaní donant veu a l’àngel.
Canigó 1883, el nou film de Verdaguer
La Fundació Jacint Verdaguer i la productora FilmExplora col·laboren en un projecte audiovisual que vol donar a conèixer les excursions i ascensions que va realitzar el poeta Jacint Verdaguer pel Pirineu durant els estius del 1882 i 1883, i que són la gènesi del gran poema èpic Canigó. Després d’explicar l’any 2016 la primera gran travessa de Verdaguer amb la pel·lícula Maleïda 1882, la productora Filmexplora, amb el suport de la Fundació, es proposa explicar la segona part de l’aventura, realitzada l’estiu del 1883, a través d'un nou film,Canigó 1883. Per fer-ho s'engegarà una campanya de micromecenatge el 9 de maig i fins el 23 de juny i que es presentarà el projecte en el marc de la Festa Verdaguer.
Col·laboracions
La Fundació Jacint Verdaguer compta amb la complicitat de diferents entitats col·laboradores que participen activament a la Festa Verdaguer: l’Institut Escola Mossèn Cinto, el Patronat d’Estudis Osonencs, el Gremi de Llibreters de Vell, l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, el Monestir de Cuixà, i nous col·laboradors com l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Associació de foment del glosat Cor de Carxofa, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Club Excursionista Madteam.
La col·laboració entre la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles i el MUHBA Vil·la Joana. Casa Verdaguer de la Literatura es va iniciar el 2017 i a banda de compartir programa a la Festa Verdaguer, també col·laboren en projectes de divulgació i de recerca com el III Premi Verdaguer de Recerca, que es convoca de nou aquest 2022.