El Museu del Ter i la Casa Museu Verdaguer publiquen el curtmetratge documental ‘Què diuen els ocells. Jacint Verdaguer i els ocells del Ter a Manlleu’. Un projecte que posa en relació els ocells de la riba del Ter en el seu pas per Manlleu amb l’obra de Jacint Verdaguer al voltant dels ocells, des de poesies emblemàtiques fins a les proses que recullen la saviesa popular.
El curtmetratge, presentat al públic el dijous 2 de març al Museu del Ter de Manlleu davant d'un auditori ple, té deu minuts de durada, compta amb el guió de l’escriptor Bernat Gasull i Roig, i la realització del cineasta Albert Naudin, amb la participació dels actors Lluís Soler, Santi Pocino i Júlia Danés , la veu de la narradora Marta Esmarats i filmacions d’Albert Pedro.
Amb l’enregistrament en imatge i sons de més de trenta espècies d’ocells, el documental pretén divulgar l’obra de Jacint Verdaguer en la seva vessant de folklorista i vincular-la a la gran afició a l'ornitologia a casa nostra. El resultat posa de relleu la vigència dels textos, la riquesa de la parla i el valor del coneixement col·lectiu per a preservació del patrimoni tant cultural i com natural. La col·laboració entre els museus de Manlleu i de Folgueroles, entronca amb els treballs previs d’ambdós. Així, Gasull i Naudín han près com a punt de partida documental el llibre Què diuen els ocells. Proses i poesies de Jacint Verdaguer (La Damunt; col·lecció FJV, 2003) a cura d'Andreu Bosch Rodoreda i M.Àngels Verdaguer, així com els treballs del Museu del Ter en la valorització de la riquesa ornitòlogica del Passeig del Ter de Manlleu, entre ells l’exposició Ocellots del Ter. Els ocells del Ter de Manlleu. D’instagam al museu (2021).
https://www.museudelter.cat/publicacions-en-linia/cataleg-digital-ocellots-del-ter-2021/ Què diuen el ocells? ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i de la Direcció General de Cultura Popular del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a la seva producció. Vegeu-lo des del Canal Youtube de la Fundació amb subtítols en català i traduït a l’anglès per Ronald Puppo.