El dissabte dia 13 de novembre, se celebrava a Folgueroles la tercera i darrera jornada de l’Onzè Col·loqui Internacional Verdaguer, el congrés de caràcter triennal dedicat als estudis contemporanis del poeta. Sota el títol 'Verdaguer: apropiacions i presències' abordava, a partir de comunicacions, ponències i taules rodones, aquella “espessa voluntat de romandre entre nosaltres” que escrivia Perejaume. El congrés ha reflectit, així mateix, l’ampli ventall d’artistes que, demostrant la plena vigència de l’obra de l’autor, tenen la literatura de Verdaguer com a punt de partida de les seves creacions.
Així mateix, la cloenda va comptat amb l’estrena de la primera part del documental Ricard Torrents, memòria viva, una producció de la Fundació Jacint Verdaguer sota la direcció de Carlota Casas i Toni Casassas. El documental pretén ser un viatge de descoberta i d’homenatge al pensament, l’obra i la trajectòria vital d’un dels intel·lectuals que més ha fet en els darrers temps per la cultura més enllà dels centres neuràlgics del país, sovint excessivament vinculats a Barcelona.
En un acte de generositat, Ricard Torrents consent a compartir una mirada retrospectiva sobre l’obra, les decisions i els actes del passat que, no només l’han portat a ser qui és, sinó que també expliquen una part important del país i de la seva vida cultural.
El documental Ricard Torrents, memòria viva, es compon de quatre peces audiovisuals que quinze minuts: «La literatura i el descobriment de la pàtria mítica», «La llengua i el país», «L’acció pública i el compromís amb la cultura» i «La creació intel·lectual». S’estrenaran entre el novembre 2021 i el gener 2022, es podran veure a través del 9TV a partir d’una col·laboració amb la Fundació i després d’aquets període es podran recuperar al canal Youtube de la Fundació.
La projecció, que va comptar amb l’assistència de Ricard Torrents, Josep-Eladi Baños, rector de la Universitat de Vic, i una àmplia representació de membres de la Societat Verdaguer, va estar precedida per la conferència del president de la Societat Verdaguer, Ramon Pinyol, «La renovació dels estudis sobre Verdaguer: el reconeixement d’un clàssic».