La Casa Museu
La Casa Museu Verdaguer, la llar d’infantesa del poeta Jacint Verdaguer, ens mostra elements per entendre i interpretar el llegat del poeta que va posar les bases de la llengua literària a la Catalunya moderna. Es una casa construïda cap el segle XVII i que ha estat renovada pels diferents estadants que l’han habitat. Situada al carrer Major núm.7, mostra com era la vida d’una família de pagès de poble a l’època del poeta i ens introdueix a la biografia i l’obra de l’autor a través d’una exposició permanent amb continguts accessibles i adaptats a col·lectius amb discapacitats.
A la planta baixa, s’explica la vida i es convida els visitants a conèixer l’obra de l’autor a l’espai La butaca de llegir, amb una atenció especial al llibre L’Atlàntida.
Al primer pis, la col·lecció etnogràfica explica la vida d’una família de pagesos qualsevol, amb el parament de la cuina i l’aixovar de la cambra. Està dedicada al llibre La Pomerola, que evoca la jovenesa del poeta.
A la segona planta, l’exposició Dos creadors. Verdaguer. Perejaume explica el procés creatiu de Canigó per part de Verdaguer i de les accions artístiques de Perejaume relacionades amb la recepció contemporània de l’obra del poeta. S’hi projecta l’audiovisual Verdaguer, poeta de Catalunya.
Més enllà de l’edifici de la Casa Museu Verdaguer, Folgueroles es pot entendre com un museu obert, que s’estén pel territori i ens dóna l’oportunitat de conèixer l’entorn vital de l’autor i la dimensió simbòlica de la seva producció literària. El museu és el punt de partida de les Rutes Verdaguer que ens porten a descobrir el poble de Folgueroles, la ciutat de Vic i l’entorn Natural Guilleries Savassona.
Història
El primer intent, 1936
El museu va començar a caminar els primers mesos de 1936 a Folgueroles impulsat per un grup local de la Federació de Joves Cristians de Catalunya dirigits per mossèn Joan Masoliver. L’esclat de la Guerra Civil (1936-1939) va impedir la inauguració de la Casa Museu, al carrer Major número 9, prevista pel 25 de juliol.
La represa, 1960
Amb la dictadura franquista, el 1945 i el 1952, es van fer grans celebracions commemoratives durant les quals es va tornar a parlar sense èxit de la possibilitat d’obrir una Casa Museu dedicada a Verdaguer. La creació de l’associació Amics de Verdaguer va ser decisiva per endegar una campanya de subscripció popular que va culminar en la compra de la casa del carrer Major número 7. Es va inscriure a nom de l’Ajuntament i va ser museïtzada amb mobles portats per la gent del poble.
La normalitat democràtica
A la dècada de 1980, en recuperar-se la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Folgueroles va crear un organisme autònom municipal per gestionar el museu «Patronat Casa MuseuVerdaguer». Es va dissenyar una nova museografia i la Casa Museu Verdaguer va començar a obrir en horari fix.
Fer-se un lloc en el panorama català
Es crea Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català i la Casa Museu Verdaguer n’esdevé la seu (2005), entra al Registre de museus de la Generalitat de Catalunya (2009), s’integra a la Xarxa de Museus de la Diputació de Barcelona (2000) i a la Xarxa de Museus d’Història de Catalunya (2016).
El fons
La col·lecció va ser creada per Amics de Verdaguer que havien impulsat la compra de la casa per subscripció popular (1961) amb l’assessorament d’Eduard Junyent en un primer moment i després per Josep M. Garrut conservadors – en aquells moments- del MEV i del MHCB respectivament. És un fons de caràcter etnogràfic que aplega elements d’us domèstic i social de l’època i dues taules que van pertànyer al poeta. També conté interessants objectes d’art de Perejaume (1957), Duran Camps (1891-1079), Jaume Pahissa (1846-1928), Victor Moya (1889-1972) i Oller i Pinell (1879-1981). La biblioteca, especialitzada en Verdaguer, disposa d’un fons d’uns 800 registres, entre llibres, hemeroteca i material gràfic, sonor i audiovisual.
Informació general
Adreça
Casa Museu Verdaguer Carrer Major 7. 08519 Folgueroles info@verdaguer.cat (+34) 938 122 157
Transport públic Línia regular d’autobusos de Vic a Folgueroles. Comasolivas:938 862 614
Bus a Vic de Barcelona, Lleida i Girona: www.sagales.com
Tren a Vic de Barcelona a Puigecerdà: www.renfe.com
Horaris
De dimarts a diumenge de 10 a 14,00h
Tancat els dilluns no festius
Dissabtes de l’1 d’abril a l’1 de novembre de 17 a 19 h.
Obert tot l’any excepte el 25 i 26 de desembre i l’1 de gener
Les visites concertades poden tenir horaris més amplis.
Preus
General 3€ / Reduïda 2’5€
Gratuït Visitants individuals menors de 12 anys, persones en atur ,docents, carnet de l’ICOM, socis d’Amics de Verdaguer i socis de la Societat Verdaguer.
Entrada reduïda Carnet de jubilat, discapacitats, grups escolars i esplais, carnet biblioteca, Associació de Museòlegs.
Entrada 2x1 (presentant acreditació) El 9 Nou, Carnet Jove, Associació St. Tomàs, Amics de l’Atlàntida, club Super 3,TR3SC, ÒMNIUMCULTURAL i Amics d’Espais Escrits.
10% de descompte en les activitats del museu (presentant acreditació) Associació Sant Tomàs.
10% de descompte publicacions FJV: AELC, EE, AV, SV.
Accessibilitat
Les propostes que es porten a terme a la Casa Museu són inclusives, adaptables per a persones amb diversitat funcionals.
• Per la qualitat de la visita i el manteniment de les distàncies, a partir del 12 de juny, l’aforament a la Casa Museu és de 6 persones
• És obligatori l'ús de mascareta.
• La visita es pot fer individual o en unitats familiars o de grup fins al màxim establert.
• Cal respectar la distància física de seguretat de 2 metres.
• Es poden concertat visites a l’exterior amb cita prèvia
• S’amplia l’horari matinal d’obertura: de 10 a 14h de dimarts a diumenge i dissabtes de 17 a 19h
• S’obren la llibreria i la botiga, on caldrà seguir les indicacions de seguretat del personal d’atesa
• Tota la informació sobre el poeta, la Casa Museu Verdaguer i els espais verdaguerians de Folgueroles està disponible en línia.
• El recorregut de la visita està adaptat a persones amb diversitat funcional i compta amb:
1-Descripció amb llenguatge braille i bust de Verdaguer tàctil
2-Presentació en llenguatge de signes a través de la Mirada tàctil de la Diputació de Barcelona: veure enllaç.
3-Accés a la primera planta per a cadires de rodes. Rampa mòbil d'accés a la porta principal a petició de l'usuari.
Gràcies per seguir les indicacions, excepcionals després de la crisi sanitària de la COVID-19, i garantir així la salut d’aquells qui ens visiteu i de l’equip de persones que formem part de la Casa Museu.